• 7.9.2019
  • 07:00
  • Sportovní hala

V sobotu 7. září zveme na čtvrtou etapu letošního máchovského putování na místa tajemná a mystická. Vypravíme se do Ledče nad Sázavou a do Sluneční zátoky za Jaroslavem Foglarem.

V Ledči nad Sázavou na hradě bylo v roce 2017 u příležitosti 100. výročí narození Jaroslava Foglara (1907–1999) otevřeno Muzeum Jaroslava Foglara. Proč právě zde? Jaroslav Foglar totiž řeku Sázavu a asi 4 km po proudu řeky ležící Sluneční zátoku zvěčnil ve své knize „Hoši od Bobří řeky“, kde Bobří řeka je právě Sázava. Ačkoli psal Jaroslav Foglar příběh o zdatných a ušlechtilých chlapcích v letech 1927–1930, román vyšel poprvé až v roce 1933, a to na pokračování v příloze Českého slova. Teprve v roce 1937 jej knižně vydal nakladatel Jan Kobes s ilustracemi Zdeňka Buriana. Kromě toho vedl Jaroslav Foglar coby Jestřáb ve Sluneční zátoce několik let letní tábor Pražské Dvojky, nejstaršího českého skautského oddílu. V předvečer svých devadesátin se Jaroslav Foglar zúčastnil slavnostního odhalení památníku, který připomíná jeho působení ve Sluneční zátoce.

V Muzeum Jaroslava Foglara jistě zaujme milovníky Rychlých šípů pětice hlavních hrdinů v životní velikosti, sbírka ježků v kleci, která čítá přes padesát kusů, a to od nejstarších až po ty nejnovější, a samozřejmě dokumenty zachycující pestrý život spisovatele a skauta Jaroslava Foglara.

Po prohlídce muzea a případně dalších prohlídkových okruhů na hradě (za zmínku stojí expozice historických hodin od renesance po dnešek čítající přes 200 exemplářů) půjdeme asi 4 km podél řeky Sázavy do Sluneční zátoky a dále přes peřeje Stvořidla až do Smrčné, což je 10 km. Pohodáři mohou jít jen do Sluneční zátoky (4 km) nebo do Stvořidel (7 km). Všichni se sejdeme ve Vilémovicích. Ti, kteří půjdou do Stvořidel nebo do Smrčné, se vrátí do Vilémovic vlakem, vyhlášeným Posázavským pacifikem.

Odjezd je v 7:00 hod. z Bělé od sportovní haly, účastníci z Doks přijedou rychlíkem v 7:00 hod. (odjezd z Doks v 6:40 hod.). Jízdné je 250 Kč.

Přihlásit se můžete u Jiřího Bollarda e-mail: turistibela@seznam.cz, tel.: 720 584 360. Další informace na www.tpdbelapodbezdezem.wbs.cz.
Těšíme se na všechny romantiky a vyznavače skautingu.

Za pořadatele (KulturaDoksy.cz, Městská kulturní zařízení Bělá pod Bezdězem a KČT Bělá pod Bezdězem) R. Mauserová