Naše rozhodnutí, přihlásit se do kulturně vzdělávací soutěže o nejhezčí písničku o Bezdězu, kterou vytvořil student Pedagogické fakulty UK a dlouholetý průvodce hradu Bezděz Samuel Bažo k příležitosti oslav výročí 760 let hradu Bezděz a roku české hudby, bylo tím nejlepším, co jsme měli možnost v tomto školním roce udělat pro náš Máchův kraj, jehož jsme součástí. Soutěž vyhlásila Správa Státního hradu Bezděz.

Středověký hrad Bezděz má velmi bohatou historii, a právě ta byla inspirací pro naši společnou práci. V první fázi příprav bylo zásadní vybrat píseň či zkomponovat vlastní melodii ve středověkém stylu, k níž bychom mohli napsat slova věnovaná Bezdězu. Společně jsme se shodli na nádherné písni Kejklíř od Luboše Odháněla, která nám svým pojetím a hudbou do našeho záměru nejlépe zapadala. Oslovili jsme nahrávací studio a požádali o spolupráci, kde nám bylo vyhověno a během pár dnů nám zaslali čistou nahrávku melodie. Výběr písně nebyl lehký, ale myslím, že se nám podařil a plnohodnotně vystihl záměr, s kterým jsme se do toho společně s velkým očekáváním pustili. Velkou pomocí nám byla paní asistentka pedagoga Jiřina Pavlisová, se kterou jsem společně zpracovala bohatou historii hradu Bezděz a chronologicky jsem ji žákům předkládala k tvoření obsahu naší písně. Po několikatýdenním úsilí vznikl text a začala další velmi náročná etapa.

Měli jsme týden na nácvik písně, kde jsme se především seznamovali s obtížnými pasážemi v písni. Neustálá rozličná motivace, kombinace zpěvu s nástrojovým doprovodem, střídání zpěvu celého kolektivu s jednotlivými skupinami, to vše nám pomáhalo udržet si potřebnou pozornost všech zúčastněných. Úspěšně vznikla nahrávka a čekal nás poslední důležitý krok, zaslat vše panu Odhánělovi, s kterým jsme řešili, zda nedošlo k porušení autorských práv a ke zveřejnění jsme potřebovali jeho souhlas. Pan Odháněl nás velice mile překvapil svou vstřícností i přístupem. Díky němu se tak naše píseň mohla přihlásit do soutěže, kde obsadila úžasné 2. místo z celkového počtu 22 přihlášených škol. Panu Odhánělovi se píseň velmi líbí a věříme, že jeho Kejklíř tak dostal další rozměř.

Děkuji všem zúčastněným.

Hezky se bavte, tato píseň je pro Vás!

Mgr. Radka Svatušková, třídní učitelka 5. B